Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası, ev sahiplerini veya kiracıları,evlerinde oluşabilecek çeşitli risklere karşı koruyan bir sigorta türüdür. Bu sigorta, doğal afetler, yangın, hırsızlık, su baskını gibi olaylara karşı evinizi ve eşyalarınızı korur. Böylece ev sahibinin ve kiracının maddi kayıplarını en aza indirir.

Konut sigortası, sadece ev sahipleri değil, kiracılar tarafından da sıklıkla tercih edilen bir sigorta türüdür. Çünkü kiracılar konut sigortası sayesinde eşyalarını güvence altına alabilirler.

Konut Sigortası Nedir?
Konut Sigortası Nedir?

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Konut Sigortasının neleri kapsadığını poliçenizdeki teminatlar belirler. Bu teminatlar sigorta yapacak şirkete ve tercih edilen poliçe türüne göre değişiklik gösterebilir.

Poliçeye göre değişiklik göstersede konut sigortası temel olarak şunları kapsar:

  1. Yangın, yıldırım, infilak
  2. Deprem
  3. Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör
  4. Komşuluk, kiracılık mali mesuliyet
  5. Diğer yangın ek teminatları
  6. Enkaz kaldırma
  7. Hırsızlık
  8. Değerli eşya hırsızlık
  9. İkamet değişikliği masrafları
  10. Taşınmaza bağlı hukuksal koruma
  11. Konut yardım
  12. Cam kırılması
  13. Kira kaybı
  14. Ferdi kaza
  15. Kapkaç
  16. Elektronik cihazlar
  17. Dolu
  18. Misafirlere ait eşyalar
Konut Sigortası Neleri Kapsamaz?
Konut Sigortası Neleri Kapsamaz?

Konut Sigortası Neleri Kapsamaz?

Konut sigortası, savaş ve askeri harekât kaynaklı zararları kapsamaz. Ayrıca nükleer yakıtla ilişkili radyasyon, yangın dışındaki sigortalı eşyaların kendi kusurları ve devletin güvencesi altındaki varlığa yönelik tasarruflar poliçe kapsamının dışındadır.

Ek olarak, sigortalının veya sorumlu kişilerin kasıtlı olarak neden oldukları, poliçe süresince meydana gelen ancak onarılmadan kullanıma devam edilen zararlar da konut sigortası teminatlarına dahil edilmez.

Konut Sigortası ve DASK Arasındaki Farklar Nelerdir?
Konut Sigortası ve DASK Arasındaki Farklar Nelerdir?

Konut Sigortası ve DASK Arasındaki Farklar Nelerdir?

Evlerimiz, büyük bir zaman dilimini geçirdiğimiz, genellikle kendimizi en güvende hissettiğimiz mekanlardan biridir. Ancak, bu güven hissi, beklenmedik kaza, doğal afet, yangın, hırsızlık gibi durumlarla başa çıkabilmek için alınacak bazı önlemlerle daha da güçlendirilebilir.

Konut Sigortası, DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) bu beklenmedik durumlarda evinizi ve eşyalarınızı güvence altına almaya yönelik sigorta türleridir.  Ancak çoğu zaman karıştırılsalarda farklı kapsamlara sahiptirler.

İşte DASK ve konut sigortası arasındaki temel farklar:

Kapsam:

  • DASK: DASK, Türkiye’de meydana gelebilecek deprem riskine karşı konutları korumak amacıyla zorunlu bir sigortadır. Temel olarak deprem kaynaklı zararları kapsar.
  • Konut Sigortası: Konut sigortası ise geniş bir yelpazede risklere karşı koruma sağlar. Yangın, hırsızlık, su baskını, sel, fırtına gibi çeşitli olaylardan kaynaklanan zararları içerebilir.

Zorunluluk:

  • DASK:Türkiye’deki belli başlı deprem bölgelerinde bulunan konut sahipleri için zorunlu bir sigortadır. Deprem sigortası olmayan konutlara elektrik, su gibi aboneliklerin başlatılması ve tapu devir işlemlerinde DASK poliçesi aranır.
  • Konut Sigortası:Genellikle zorunlu değildir, ancak konut sahipleri isteğe bağlı olarak konut sigortası yaptırabilirler.

Risk Kapsamı:

  • DASK:Sadece deprem kaynaklı zararları kapsar. Deprem nedeniyle oluşan bina hasarı, eşya zararları ve can kaybı gibi riskleri içerir.
  • Konut Sigortası:Geniş bir risk yelpazesini kapsar. Yangın, hırsızlık, su baskını, sel, fırtına, cam kırılması gibi birçok farklı riski içerir.

Prim ve Teminatlar:

  • DASK:Prim miktarı, bina brüt alanına göre belirlenir. Teminatlar standarttır ve herkes için aynıdır.
  • Konut Sigortası:Prim miktarı, konutun özelliklerine, bulunduğu bölgeye, kapsamın genişliğine ve poliçe detaylarına bağlı olarak değişebilir. Teminatlar ise poliçeye göre farklılık gösterebilir.

Kapsama Dahil Olmayan Durumlar:

  • DASK: Deprem dışındaki doğal afetlere karşı koruma sağlamaz. Ayrıca, deprem kaynaklı olmayan zararları da kapsamaz.
  • Konut Sigortası:Poliçe koşullarına bağlı olarak, belirli durumları veya riskleri kapsamayabilir. Örneğin, poliçede belirtilen özel istisnalar veya sigorta şirketinin belirlediği koşullar geçerlidir.

Her iki sigorta türü de konut sahiplerinin risklere karşı korunmasını amaçlar, ancak kapsam, zorunluluk, prim miktarı ve teminatlar gibi faktörlerde önemli farklılıklar bulunmaktadır. Konut sahipleri, ihtiyaçlarına ve bütçelerine en uygun olan sigorta veya sigorta kombinasyonunu seçebilirler.